Hvor lenge varer vippeløft?

Informasjonen her er et utdrag fra fagboken vår, Vitenskapen bak vippeløft. Skrevet av grunnleggerne av Benedikte Vippeextensions, Benedikte Villmark og Tobias Lillestølen. Utgitt i 2024.
ISBN: 978-8-23036-391-1
Kort forklart
Vippeløft varer i 6-10 uker og blir gradvis borte. Normalt holder vippeløft i ca 8 uker. Vippene bytter seg ut hver dag, og de nye vippene dine vil ha din naturlige bøy.
Ettersom vippene bytter seg ut vil effekten av vippeløft gradvis forsvinne. De nye vippene som vokser ut vil være veldig korte i begynnelsen, så overgangen vil være myk.
Når kan man ta ny behandling
For å få det beste resultatet bør du vente til bøyen har forsvunnet før du tar vippeløft på nytt. De vippene som henger igjen fra forrige behandling vil bli enda mer bøyd, og resultatet kan bli litt ujevnt.
Det varierer fra person til person hvor fort vippene vokser, så prøv gjerne å se selv i speilet om det fremdeles er den del bøy igjen.
Vippesyklusens lengde
(Utdrag fra fagboken vår - for spesielt interesserte 🤓)
Øyevipper vokser og faller ut i en syklus. En vippesyklus varer i rundt 3 måneder.1 Syklusen er delt inn i tre faser. Den første fasen kalles anagen (vekstfasen), den andre fasen kalles catagen (overgangsfasen) og den siste fasen kalles telogen (hvilefasen).2 Ved syklusens slutt faller håret ut, og hårsekken starter syklusen om igjen for å produsere et nytt hårstrå.

Håret starter i den anagene fasen. I løpet av denne fasen blir hårstrået produsert av hårsekken. Vippene vokser sakte i lengde i løpet av hele fasen. For noen vil den anagene fasen vare lengre - noe som vanligvis også betyr lengre vipper. Lengden på den anagene fasen varierer betydelig fra vipp til vipp, også for samme person.3
For hodehår kan denne fasen vare i hele 2-6 år, som tilsvarer ca. 100 cm lange hårstrå.4 Den anagene fasen for øyevipper varer vanligvis bare i rundt én måned. Normal lengde på øyevipper er under 12 mm.5
Den catagene fasen er en overgangsfase hvor vippen slutter å vokse og bunnen av hårskaftet beveger seg utover i rotskjeden. For hodehår varer denne fasen et par uker.6 Det synes ikke å være klar data på hvor lang den catagene fasen er for øyevipper, men den catagene og telogene fasen sammen varer rundt to måneder.7
I den telogene fasen har veksten stoppet fullstendig. I løpet av telogenfasen forblir vippen festet i hårsekken, men den er i ferd med å løsne, og en ny vipp kan gradvis starte å vokse under den. Den telogene vippen blir normalt dyttet ut av hårsekken av en ny vipp som er i starten av vekstsyklusen.8 (Se illustrasjonen over)
Vippeløftets holdbarhet
Det er vippsyklusen som bestemmer hvor lenge vippeløftet varer. Kjemisk sett er behandlingen permanent, men siden vippene bytter seg ut etter noen uker vil effekten gradvis forsvinne i takt med at flere og flere vipper bytter seg ut. Vippeløftet virker kun på selve håret og har ingen påvirkning på hårsekken eller fremtidige hårstrå.
For å beregne holdbarheten til vippeløft kan man ta utgangspunkt i den fulle syklusen på ca. 3 måneder. Imidlertid vil vipper i den anagene fasen ofte være for små til å få noen særlig effekt fra et vippeløft - det er altså hovedsakelig vippene i de catagene og telogene fasene som blir påvirket av behandlingen. Dette gjør at den effektive holdbarheten reduseres med den tiden vippene er for korte til å dra nytte av behandlingen. Dette er antakelig snakk om en periode på litt under en måned, og vi står igjen med rundt 2 måneders holdbarhet.
Siden overgangen skjer gradvis trenger man heller ikke få 100 % nye vipper før man vil oppleve effekten som borte. Selv om man fremdeles har en liten andel bøyde vipper igjen vil nok effekten fremstå helt forsvunnet.
Resultatet av dette er at den effektive holdbarheten til vippeløft er kortere enn den fulle 3-månederssyklusen. Vår erfaring er at effekten av vippeløft typisk varer i 6-10 uker, med variasjoner fra person til person.
Kildehenvisninger
- [1] Thibaut, S., E. De Becker, L. Caisey, D. Baras, S. Karatas, O. Jammayrac, P.J. Pisella, and B.A. Bernard. “Human eyelash characterization.” British Journal of Dermatology 162.2 (2010): 304-310.
- [2] Robbins, Clarence R. Chemical and Physical Behavior of Human Hair. Springer, 2012: 1.
- [3] Thibaut, S., E. De Becker, L. Caisey, D. Baras, S. Karatas, O. Jammayrac, P.J. Pisella, and B.A. Bernard. “Human eyelash characterization.” British Journal of Dermatology 162.2 (2010): 304-310.
- [4] Robbins, Clarence R. Chemical and Physical Behavior of Human Hair. Springer, 2012: 9.
- [5] Bhupendra C. Patel; Michael J. Lopez; Zachary P. Joos. (2023) Anatomy, Head and Neck: Eyelash, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537278
- [6] Robbins, Clarence R. Chemical and Physical Behavior of Human Hair. Springer, 2012: 11.
- [7] Thibaut, S., E. De Becker, L. Caisey, D. Baras, S. Karatas, O. Jammayrac, P.J. Pisella, and B.A. Bernard. “Human eyelash characterization.” British Journal of Dermatology 162.2 (2010): 304-310.
- [8] Robbins, Clarence R. Chemical and Physical Behavior of Human Hair. Springer, 2012: 11.